web analytics

Riskante relaties: de illustraties van George Barbier

Het kost op eBay momenteel 1800 euro, maar dan heb je ook wat: de genummerde bibliofiele editie van Les Liaisons dangereuses die in 1934 in twee delen (uiteraard in luxe cassette) verscheen bij Le Vasseur, met een twintigtal illustraties van George Barbier. Een van die illustraties, de losstaande sirene die de pagina met het gestempelde nummer siert, is door Bram van Baal gebruikt voor het omslag van Riskante relaties.

Barbier (1882–1932) was een van de belangrijkste Franse illustratoren van zijn tijd. Ik had nog nooit van hem gehoord, maar die lacune heb ik nu gelukkig hersteld.

‘In een opwelling heb ik namelijk proberen uit te vinden tot wat voor verzet ze echt in staat is, en terwijl ik maar gewoon een vrouw ben heb ik haar het hoofd beetje bij beetje op hol gebracht, totdat… Enfin, geloof me maar, ik heb nog nooit iemand gezien die zo vatbaar was voor een zinnelijke overrompeling. Dat lieve kind is echt voor de liefde gemaakt!’ (brief 54)
‘Alles lijkt mijn vervoering te vergroten: de lucht die ik inadem gloeit van wellust, en zelfs de tafel waarop ik u schrijf, die voor het eerst dat doel dient, wordt voor mij het heilig altaar van de liefde.’ (brief 48)
‘Monsieur uw neef… Mijn God, waarom moet ik een dermate achtenswaardige dame zo diep bedroeven? Monsieur uw neef is zo ongelukkig geweest te bezwijken in een tweekamp die hij hedenmorgen met monsieur le chevalier Danceny heeft gehouden.’ (brief 163)

Je zou haast hopen dat de (rechtenvrije) illustraties van Barbier ooit nog eens worden gebruikt voor een jubileumuitgave van de vertaling, bijvoorbeeld ter gelegenheid van het driehonderdste geboortejaar van Laclos in 2041, dan kan ik het zelf hopelijk nog meemaken. Als er dan nog papieren boeken bestaan.

Print Friendly, PDF & Email

2 antwoorden op “Riskante relaties: de illustraties van George Barbier”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.