web analytics

Nu als e-boek op Hof/Haan: Publieke vijanden van Michel Houellebecq & Bernard-Henri Lévy

Michel Houellebecq & Bernard-Henri Lévy
Publieke vijanden
Vert. Martin de Haan & Rokus Hofstede

E-boek (Epub2)
ISBN 978-94-92946-01-0
€7,45

Lees een fragment

Twee schrijvers, twee publieke figuren, twee geliefde koppen van Jut. Michel Houellebecq en Bernard-Henri Lévy hebben weinig gemeen, behalve dat ene gegeven: ze zijn allebei ‘tamelijk verachtelijke individuen’. Reden genoeg om elkaar per brief eens goed de maat te nemen.

De een heeft naam gemaakt als auteur van grimmige romans waarin de mens wordt neergezet als een wreed en egoïstisch dier. De ander is filosoof en reist de wereld rond als voorvechter van de mensenrechten. Alleen al het feit dat deze twee mannen elkaar hebben gevonden in een correspondentie, mag zeer bijzonder heten. En ze sparen elkaar niet, hoe hoffelijk de toon ook blijft: persoonlijke herinneringen, levensbeschouwelijke stellingnamen, literaire voorkeuren, alles wordt stof voor een intrigerend steekspel.

Voor het begrip van het werk van Houellebecq en Lévy is dit een fundamenteel boek. Veel brieven laten zich lezen als volwaardige essays.

Het boek, waarvan de papieren versie in 2009 is verschenen bij De Arbeiderspers en De Geus, is vertaald door Martin de Haan (Houellebecq) en Rokus Hofstede (Lévy).

‘Het beste boek dat ik las in 2010 is de correspondentie tussen Michel Houellebecq en Bernard-Henri Lévy in de schitterende vertaling van Martin de Haan (Houellebecq) en Rokus Hofstede (BHL). Ik had het gekocht omdat ik nu eenmaal alles wil lezen van Houellebecq. BHL kende ik eigenlijk alleen als de wat karikaturale publieksintellectueel en cultuursnuiver met een veel te groot geloof in de menselijke waardigheid. Dat beeld wordt na lezing van deze correspondentie wel enigszins bijgesteld maar blijft grotendeels overeind. Houellebecq is verreweg de getalenteerdste, eerlijkste en dus interessantste van de twee. BHL’s verdienste is hier dan ook vooral een indirecte: hij weet Houellebecq te verleiden tot magnifieke en levendige brieven die beter dan de beste essays zijn.’ – Charlotte Mutsaers

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.