web analytics

Fotoreeks over de lockdown: Covid-1_


Tijdens de lockdown heb ik in mijn woonplaats Autun een reeks foto’s gemaakt, die in de plaatselijke Galerie du Passage recentelijk is geëxposeerd onder de titel Covid-1_. Het zijn beelden van een uitgestorven wereld, een andere planeet haast – vandaar ook de Martiaanse kleuren, tevens een hommage aan de oorlogsreportages van Richard Mosse. De foto’s zijn des te schrijnender omdat in de afgebeelde goedkope huurflats mensen opgesloten zaten: in Frankrijk mocht iedereen maar een uur per dag naar buiten, binnen een straal van een kilometer. Het project is dan ook een schoolvoorbeeld van de Baudelairiaanse ‘schoonheid uit lelijkheid’.

Ik beschouw de zorgvuldig gerangschikte en aan rode nylondraden opgehangen beelden als één werk, hoewel de meeste ervan ook zelfstandig door het leven kunnen gaan. Bijvoorbeeld het centrale beeld, waarin je desgewenst de exploderende Covid kunt zien:

De schaduw van een boom op een flat, een voortzetting van de rode explosie, of misschien wel een omgekeerde ontworteling, of een blauw-wit-rode vlag?

De woonblokken vallen op door hun strakke geometrie, vandaar ook dat ik alle verticale en horizontale lijnen exact recht heb getrokken. De lucht en de blauwe panelen van de gebouwen zijn meedogenloos turquoise. Een vinger wijst wellicht naar de enige uitgang:

Sommige details worden pas echt goed duidelijk als je het beeld individueel bekijkt, zoals de zon die als graffiti wordt weerspiegeld door de ramen van bovenstaande flat:

Het werk is als geheel te koop inclusief ophanging aan rode nylondraden, afgedrukt op Platine Fibre Infinity Canson 310g, geplakt op Dibond 2 mm, gesigneerd en genummerd (220 x 115 cm, prijs op aanvraag). Individuele beelden kunnen op elk gewenst formaat worden afgedrukt (prijzen op aanvraag). Meer informatie in dit document (Franstalig) of per aanvraag via het contactformulier.

Print Friendly, PDF & Email

Eén antwoord op “Fotoreeks over de lockdown: Covid-1_

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.